Stuk uit IDS 1996 -

De reacties op dit artikel hebben bijgedragen aan de opbouw van Atze.
Dit is het artikel waar naar verwezen wordt in de tekst hieronder.

Atze's wording stap voor stap

Verabella - Waldo x Grandseigneur. Hier 20 jaar op de foto

Verabella - Waldo x Grandseigneur. Hier 20 jaar op de foto

Gerrit van Heijst heeft in de jaren 90-tig stukken in 'In de Strengen' geschreven om de Domburg invloed voor de fokkerij van het Gelders Paard te behouden. Hierop zijn reacties gekomen, o.a. van de eigenaren van de Waldo merrie Verabella. Hier ontstond een plezierig contact. Onverwacht kreeg hij een belletje van de mede-eigenaresse dat haar man was overleden en zij zoveel paarden niet meer houden kon. Gerrit's broer heeft toen de merrie gekocht en haar met Wolfgang gedekt. Gerrit zou dan het veulen kopen. het werd een hengstveulen waarin het Domburg bloed via Waldo en Uron was vastgelegd en uit een goede moederlijn kwam waar paarden op niveau sport konden lopen. Dit hengsveulen is als S.Domburg ingeschreven bij het NeWP stamboek en als dekhengst goedgekeurd.

Eerder had Gerrit de Keur dochter van Gondelier uit een Uron merrie en uit de merrielijn van de hengst Special D gekocht. Op 24 jarige leeftijd werd zij gedekt door de hengst Vasco. De reden was 2-ledig. Hij wilde het Darwin bloed (V. Odin van Wittenstein) vastleggen voor volgende generaties en daarnaast was zijn moeder Jolanda dubbel prestatie. Zijn doel is om moderne Gelderse Paarden te fokken die ook iets kunnen in de sport en te komen tot een uitgebalanceerde fokkerij door er bloed bij te betrekken wat anderen vergeten maar juist wel prestatie brengt. Dit werd de merrie Nicolinde.

Om zijn theorie te bewijzen zou ook de combinatie van S.Domburg x Nicolinde juist ook weer interessant moeten zijn. Uit deze combinatie werd het hengstveulen Astor geboren. Vlak voor Astor zijn goedkeuring bij het NeWP als dekhengst had Gerrit zijn vader S.Domburg voor de sport verkocht. Binnen een maand is deze als hunter de plas overgegaan.

In de 90-tiger jaren had Gerrit ook een bezoek gebracht aan de fokkers van de hengst Marconi, waarvan 2 zonen in de fokkerij van het Gelders Paard dienden. Hij heeft ze opmerkzaam gemaakt dat de moederlijn veel lijnteelt op de hengst Sadonis liet zien en dat zij dit zouden moeten uitbouwen als aparte lijn binnen de tuigpaardfokkerij. Toen Gerrit de fokkers later een keer op de hengstenkeuring tegen kwam bleek hun laatste merrie uit de merrielijn van Marconi gust en de fokker wilde afscheid nemen. Gerrit zei dat dit op grond van de kwaliteit zonde was. Na rijp beraad werd besloten dat zij dit gezamenlijk zouden oppakken en de fokker zocht volgens de filosofie een hengst uit. Dit werd Sander. Er werd een 1e premie merieveulen Beauvilina uit geboren. Aan het eind van het jaar heeft Gerrit van Heijst zijn deel teruggegeven en mocht hij het eerste veulen fokken als de merrie 3-jaar zou zijn.

Haar 3-jaar viel samen met het goedkeuren van Astor bij het NeWP. Gerrit had ondertussen uitgezocht dat het Marconi bloed in zijn verschillende vormen steeds opdook aan de dressuurkant. Dus hij had wel vertrouwen in de combinatie. Dit eerste veulen werd het hengstveulen Atze. Met dit eerste veulen werd meteen duidelijk dat de merrie Beauvilina fok had. In de moederlijn zien we de volgende predikaten op rij : ster ; voorl. keur, pref ; ster pref ; ster pref prestatie.

De rest van het verhaal staat op al deze pagina's van deze website beschreven.

Linda - Gondelier x Uron - keurmerrie - 25 jaar - hoogdrachtig in volledig zweefmoment - De grootmoeder van Atze's vader Astor

Linda - Gondelier x Uron - keurmerrie - 25 jaar - hoogdrachtig in volledig zweefmoment - De grootmoeder van Atze's vader Astor

Share this page